Forside

 

Historien om ThorCap

I forbindelse med restaureringen af min veteran motorcykel, en BSA M33 fra 1954, blev der købt en ”original” condenser (kondensator) til tændingssystemet. Allerede ved de første ture på cyklen, viste der sig problemer med motorgangen. Når hastigheden kom over 70 km/t begyndte der at komme udsættere. Der blev undersøgt flere ting på cyklen, men det viste sig at være condenseren, der var skyld i problemet. Når motoren var varm var problemet særlig udtalt. Vi fik fat i en ny ”original” condenser (igen), men efter nogle dage var problemet det samme.

Jeg ville gerne holde motorcyklen tæt ved 100 % original, dog er mange reservedele på en restaureret veteran motorcykel replika, der svarer mere eller mindre til originalen eks. slanger, olie, pærer, tændrør, bremsebakker, kæder, condenser osv. Disse har ikke indflydelse på originaludseendet af motorcyklen. Vigtigst må det være at motorcyklen kan starte og køre uden problemer! Jeg tog sagen i egen hånd, og fik fremstillet det første eksemplar af ThorCap’en. Jeg er uddannet svagstrømsingeniør og har igennem mit arbejde med power elektronik en del viden omkring kondensatorer og deres egenskaber. Valget faldt på en keramisk kondensator af højeste kvalitet. Disse bruges typisk i kredsløb med høje spændingsændringer (kan håndtere høj dv/dt), høj temperatur og hvor et kompakt design er påkrævet. Videre tørrer de ikke ud som nogle andre kondensatorer gør, hvorfor levetiden på disse er markant længere. Sidst har den valgte kondensatortype en driftstemperatur op til 125 grader Celsius.

Jeg besluttede at lave dobbelt isolation i condensoren, således at skulle det meget usandsynlige ske at en enkelt ”630V celle” i condensoren faldt sammen, så ville jeg kunne køre videre på motorcyklen, indtil jeg fik mulighed for at skifte den (hvilket er rart, hvis man er langt hjemmefra). Videre ville jeg gerne sikre at kondensatoren kunne håndtere høje spændingsspidser der kan opstå over platinnerne, hvorfor jeg valgte 1260V. Den kan videre holde til 1890V i et til fem sekunder (og mindre end 50mA afladningsstrøm). 1260V kontinuert isolation er måske ”overkill” men jeg har med ThorCap’en ønsket at udvikle en særlig robust condenser. Dette øger fremstillingsprisen, da der skal bruges 4 gange så mange keramiske kondensator ”celler”, for at opnå samme kapacitet med dobbelt isolationsspænding (1260V), men målet med ThorCap’en er også at lave en ultimativ robust og langtidsholdbar condenser.

Siden den første ThorCap blev testet på min BSA, er et større antal veteran køretøjer af forskelligt fabrikat og tændingssystem, blevet testet med specialtilpassede varianter af ThorCap’en med succes.

Der er nu kørt mange kilometer med condenseren igennem 6 år uden problemer (sidst opdateret maj 2018).

Min BSA M33 fra 1954

 

Jeg samler og tester selv alle ThorCap condenserne, hvorfor jeg også personligt kan stå 100% inde kvaliteten af disse.

ThorCap – den ultimative condenser.

      

image004

Thor, den mytologiske gud der havde evnen til at kontrollere lyn